Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Το Φαράγγι της Σαμαριάς














Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας. Η κατάβασή του, με μήκος 18 χιλιόμετρα, διαρκεί από 4 έως 7 ώρες ανάλογα με την εμπειρία και τις αντοχές των πεζοπόρων.
Η κατάβαση ξεκινάει από το οροπέδιο του Ομαλού στα Λευκά Όρη και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στα νότια του νομού Χανίων. Η είσοδος γίνεται από την περιοχή «Ξυλόσκαλο» στα 1.200 μέτρα υψόμετρο.
Το Φαράγγι της Σαμαριάς και μια μεγάλη περιοχή, περίπου 48.500 στρεμμάτων, γύρω του έχουν χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός, που το 2010 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO.
Εκεί ζουν τα αγριοκάτσικα της Κρήτης, τα Κρι – Κρι, αλλά και πολλά άλλα είδη ζώων που δεν συναντώνται πουθενά αλλού: Ο κρητικός ασβός (άρκαλος), το κρητικό κουνάβι (ζουρίδα), ο κρητικός αγκαθοποντικός, η κρητική νυφίτσα (καλογιαννού). Γυπαετοί, χρυσαετοί και όρνια απαρτίζουν την ορνιθοπανίδα του δρυμού, μαζί με εκατοντάδες άλλα μικρότερα είδη πτηνών. Περισσότερα από 450 είναι τα είδη της χλωρίδας του φαραγγιού, πολλά από τα οποία είναι επίσης μοναδικά στον κόσμο, γι’ αυτό και απαγορεύεται να κόβεται τα φυτά που βρίσκετε στο διάβα σας.
Υπολογίζεται πως οι σχηματισμοί του φαραγγιού (το κύριο φαράγγι «συναντά» αρκετά μικρότερα κατά την διαδρομή του) δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 14 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι γεωλογικές ανακατατάξεις στην περιοχή διέρρηξαν τους πέτρινους όγκους.
Το μεγαλύτερο πλάτος του φαραγγιού της Σαμαριάς φτάνει τα 150 μέτρα, ενώ το στενότερο σημείο του είναι οι «Πόρτες» – λίγο πριν την έξοδο – με πλάτος 3 μέτρα. Οι βράχοι εκεί φτάνουν σε ύψος στα 600 μέτρα και το τοπίο κόβει την ανάσα!
Το φαράγγι είναι καταπράσινο και κατάφυτο. Τα λιβάδια εναλλάσσονται με τα δάση με πεύκα, κυπαρίσσια, πουρνάρια κ.ά.
Ο χώρος και ο χρόνος, αποκτούν άλλες ιδιότητες μέσα στο πανάρχαιο φαράγγι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου