Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Γεώργιος Παπανικολάου


"Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον Ανθρωπο που έσωσε την ζωή εκατομμυρίων γυναικών στον κόσμο !"
«Το ιδανικό μου δεν είναι να πλουτίσω, ούτε να ζήσω ευτυχής, αλλά να εργασθώ, να δράσω, να δημιουργήσω.
Να κάνω κάτι αντάξιο ενός ανθρώπου ηθικού και δυνατού»
Γεώργιος Ν. Παπανικολάου.
Σαν σήμερα, 13 Μάη 1883 γεννήθηκε ο γιατρός και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου, εφευρέτης του γνωστού Τεστ Παπανικολάου (Τεστ-Παπ) για την πρώιμη διάγνωση
του καρκίνου της μήτρας και έχει σώσει τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών. Πέθανε το 1962.
Σήμερα το «Τεστ Παπ» χρησιμοποιείται παγκοσμίως, με ασήμαντο κόστος, για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
Γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας. Μόλις 15 ετών, γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1904 με άριστα. Ανήσυχο πνεύμα, μελέτησε φιλοσοφία (Νίτσε, Σοπεγχάουερ), μυήθηκε στη μουσική και την ποίηση, έμαθε Γαλλικά και Γερμανικά, και γενικά απέκτησε μια πολύπλευρη μόρφωση και εσωτερική καλλιέργεια.
Συμμετείχε ως γιατρός στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913. Αμέσως μετά μεταναστεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου και διαπρέπει. Αφιερώθηκε στην έρευνα και έγινε ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες-γιατρούς του 20ού αιώνα.
Το 1928 έκανε την πρώτη του ανακοίνωση με τίτλο
«Νέα διάγνωση του καρκίνου», η οποία αρχικά αντιμετώπισε τη δυσπιστία του ιατρικού κόσμου των ΗΠΑ. Ο ίδιος, όμως, ήταν απολύτως βέβαιος για την αξία της μεθόδου του για την κυτταρολογική διάγνωση του καρκίνου της μήτρας και συνέχισε με μεγαλύτερο ζήλο τις έρευνές του.
Παρότι δεν τιμήθηκε με Νόμπελ, για το οποίο είχε προταθεί δύο φορές, του απονεμήθηκαν πολλά αμερικάνικα ιατρικά βραβεία και μεταθανατίως το Βραβείο του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου