- Η παραδοσιακή γάστρα είναι ένας σκεύος φτιαγμένο από λαμαρίνα που τοποθετείται πάνω από το ταψί με το φαγητό.Το ταψί που βάζουμε το φαγητό πρέπει να είναι μικρότερο σε διάμετρο από τη γάστρα, για να σκεπαστεί εντελώς.
- Ανάβουμε τη φωτιά σε τζάκι η ξυλόφουρνο η όπου αλλού μπορούμε να ψήσουμε , με ξύλα που κάνουν εύκολα ζάρη.
- Βάζουμε το ταψί με το φαγητό στην πυροστιά, και το σκεπάζουμε με τη γάστρα. Φέρνουμε τη ζάρη γύρω-γύρω από τη γάστρα με το μασιά, και κλείνουμε τα χείλη,για να μη φύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο, και χρειαστεί να ρίξουμε νερό στο φαγητό.
- Ότι ζάρη απέμεινε, τοποθετείται επάνω στη γάστρα και προσθέτουμε και μερικά λεπτά ξύλα, η κληματόβεργες και τα ανάβουμε να καίνε κι αυτά. Ελέγχουμε μετά από λίγο και προσέχουμε να ψηθεί καλά το φαγητό ή ότι άλλο ψήνουμε.
Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017
Η γάστρα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου